W-EET-jes
Elke maand vind je onder w-EET-jes de leukste nieuwtjes over eten.
 
Weet jij een w-EET-je waar Eat2Gather nog niks over geschreven heeft en wil je jouw culinaire kennis delen met anderen? 
 
Stuur je w-EET-je naar de redactie van Eat2Gather zodat jouw w-EET-je eventueel geplaats kan worden.
 
 
Met smakelijke groet,
 
Eat2Gather
 
 

w-EET-je hoe een ei aan z'n kleur komt? 

 

 

 

 

 

 

Eieren vind je in alle kleuren en maten, maar dat je aan de kip kan zien welke kleur eieren zij legt weten de meeste mensen niet. De kleur van het ei wordt uiteindelijk bepaald door het ras van de kip. Zo leggen Assendelfste Hoenderen bijvoorbeeld witte eieren en Barnevelders bruine eieren.
Maar zelfs als je niet weet van welk ras een kip is kan je er toch achter komen welke kleur eieren deze kip legt.
De kleur van de oren van de kip verraadt namelijk de kleur van de eieren die ze legt.
Kippen met lichte oorlellen leggen witte eieren en kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren. De Zuid-Amerikaanse Araucanakip heeft blauwe oorlellen en legt dus ook, je raadt het alů.blauwe eieren!


Nog meer eier w-EET- jes:

De grootte van het ei:
De maat van het ei wordt in grote mate bepaald door de leeftijd van de kip. Jonge kippen leggen gemiddeld kleinere eieren dan oudere kippen. Ook zijn er kippenrassen die er om bekend staan dat ze grotere eieren leggen en andersom.

Een dubbele dooier:
Een ei met een dubbele dooier kan een genetische oorzaak hebben. Als een kip teveel hormonen afgeeft kan het gebeuren dat er in plaats van 1 eicel/dooier per ongeluk 2 door de eierstok worden afgegeven. Bij jonge hennen kan het leggen van eieren met een dubbele dooier ook veroorzaakt worden doordat de legdrang heel groot is.
Een ei met twee dooiers is vanuit een voortplantingsperspectief niet gunstig want uit zo'n ei zouden, bij gebrek aan ruimte, nooit twee kuikens gebroed kunnen worden.

Waarom Eat2Gather?
W-EET-jes
In het nieuws
Klanten
Bedrijfsfilm Eat2Gather
Workshop kadobon
De Culinaire Expeditie