W-EET-jes
Elke maand vind je onder w-EET-jes de leukste nieuwtjes over eten.
 
Weet jij een w-EET-je waar Eat2Gather nog niks over geschreven heeft en wil je jouw culinaire kennis delen met anderen? 
 
Stuur je w-EET-je naar de redactie van Eat2Gather zodat jouw w-EET-je eventueel geplaats kan worden.
 
 
Met smakelijke groet,
 
Eat2Gather
 
 

w-EET-je het verschil is tussen een pepernoot en een kruidnoot?


 

 

 

 

 

 

 

 

Ja ja ze zijn er weer! Ondanks het feit dat niet iedereen even blij is met de timing van de eerste pepernoot, eten we er in Nederland toch zo'n 3,5 miljard per jaar!!

Oorsprong pepernoten
Pepernoten zijn een Nederlandse traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot de 16e eeuw. In die tijd kregen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt waren van deegresten van peper- en kruidkoek. Schilderijen van Jan Steen laten het eten van pepernoten al zien. Sinds de 18e eeuw is de pepernoot zoals wij deze kennen in trek. Deze is van dezelfde soort kruiden gemaakt als speculaas en ontstaat als zeelieden peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen meenemen uit het Verre Oosten. De pepernoot met de meeste kruiden en de bolle vorm wordt het meest populair en wordt ‘kruidnoot’ genoemd. In de volksmond gebruikt men echter vooral de verzamelnaam pepernoot.

Maar wat is nou precies het verschil tussen een pepernoot en een kruidnoot?
Ten eerste is een kruidnoot veel harder dan de pepernoot en ook de vorm is anders. De kruidnoot heeft als hoofdingrediënt tarwebloem en is gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom, gemberpoeder en witte peper. De basis van de pepernoot is roggemeel en heeft een lichte honingsmaak en ook zit er anijs in.

Producent Van Delft uit Harderwijk is al sinds 1880 ‘hofleverancier van Sinterklaas’ waar het pepernoten betreft. Van iedere 100 in Nederland verkochte pepernoten komen er ongeveer 70 uit deze bakkerij, die de grootste en oudste pepernotenfabriek ter wereld is.

Waarom Eat2Gather?
W-EET-jes
In het nieuws
Klanten
Bedrijfsfilm Eat2Gather
Workshop kadobon
De Culinaire Expeditie