W-EET-jes
Elke maand vind je onder w-EET-jes de leukste nieuwtjes over eten.
 
Weet jij een w-EET-je waar Eat2Gather nog niks over geschreven heeft en wil je jouw culinaire kennis delen met anderen? 
 
Stuur je w-EET-je naar de redactie van Eat2Gather zodat jouw w-EET-je eventueel geplaats kan worden.
 
 
Met smakelijke groet,
 
Eat2Gather
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

w-EET-je waaraan de zoete aardappel zijn populariteit dankt?


De zoete aardappel, ofwel bataat, is bezig met een enorme opmars. Moest je vroeger voor een zoete aardappel nog naar de toko, nu is hij in vrijwel elke supermarkt te koop.


Ten onrechte worden zoete aardappelen, net als gewone Hollandse piepers, nog vaak gelabeld als dikmakend en gemeden als onderdeel van een dieet met het doel overtollige kilo’s kwijt te raken. Officieel is de zoete aardappel echter geen aardappel, maar een zetmeel rijk knolgewas en groente van de windefamilie (Convolvulaceae), die zijn oorsprong vindt in het tropische deel van Zuid- Amerika. In de 16e eeuw namen de Spanjaarden de zoete aardappel mee naar China, Japan en de Filippijnen vanwaar hij vervolgens verder werd verspreid over het continent. In de westerse keuken is de zoete aardappel dus misschien een nieuwkomer, maar in de Zuid- Amerikaanse, Surinaamse en Aziatische keuken vormt hij al eeuwen een belangrijk onderdeel van het menu.

De reden waarom de zoete aardappel zo aan populariteit wint is omdat hij, naast zijn makkelijke bereiding en lekkere zoete smaak, geschaard kan worden in het rijtje van de zogenaamde Superfoods.

Om te beginnen is de zoete aardappel zeer rijk aan anti-oxidanten (met name beta- caroteen) waarvan verondersteld wordt dat het bescherming biedt tegen kanker.
Daarnaast zit hij vol vitamine A, C en belangrijke mineralen, die noodzakelijk zijn voor het versterken van het immuunsysteem. Als laatste is de zoete aardappel ook nog eens heel rijk aan vezels. Dit zorgt ervoor dat de koolhydraten minder snel worden opgenomen en het een langer verzadigend gevoel biedt. Ideaal dus als onderdeel van een uitgebalanceerd post-feestdagen dieet!

Wil je ook eens een heerlijk gerecht leren koken met zoete aardappel?
Op 16 januari is er weer een Surinaamse kookworkshop op open- inschrijving. Ook voor groepen kun je een Surinaamse kookworkshop boeken vanaf 10 personen.

Waarom Eat2Gather?
W-EET-jes
In het nieuws
Klanten
Bedrijfsfilm Eat2Gather
Workshop kadobon