W-EET-jes
Elke maand vind je onder w-EET-jes de leukste nieuwtjes over eten.
 
Weet jij een w-EET-je waar Eat2Gather nog niks over geschreven heeft en wil je jouw culinaire kennis delen met anderen? 
 
Stuur je w-EET-je naar de redactie van Eat2Gather zodat jouw w-EET-je eventueel geplaats kan worden.
 
 
Met smakelijke groet,
 
Eat2Gather
 
 

 

 

 

 

 

 

 

w-EET-je waar stevia van wordt gemaakt?

De zoetstof stevia (steviaglycosiden), is 300 keer zoeter dan suiker, bevat geen calorieŽn en is op etiketten te herkennen als E-nummer 960. Omdat stevia pas in 2011 door de Europese Unie goedgekeurd is voor consumptie is het gebruik ervan nog in opkomst.

Stevia wordt onttrokken uit de blaadjes van de stevia plant die groeit in de grensstreek tussen Paraquay en BraziliŽ. Daar worden de bladeren van de plant al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel. Om Stevia te maken worden de kleine blaadjes eerst gemalen en geweekt in heet water, daarna wordt de oplossing gezuiverd en gedroogd tot er uiteindelijk stevia- poeder overblijft.

Waar aspertaam vroeger eerste keus was om producten te zoeten zonder calorieŽn toe te voegen wordt stevia de laatste tijd steeds populairder. Stevia wordt veel verwerkt in light- producten, yoghurtdranken, ijs, desserts, vruchtennectar, jam, marmelade, snoep, chocolade, kauwgom, salades, soepen, sauzen en zoetjes. Een voorwaarde voor het gebruik van Stevia is wel dat deze producten minder calorieŽn of geen toegevoegde suikers mogen bevatten. Omdat Stevia geen effect heeft op het bloedsuikergehalte is het geschikt voor diabetici en mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Tot dusver wordt aangenomen dat producten met stevia zonder enig gezondheidseffect dagelijks in normale hoeveelheden gebruikt kunnen worden en dat het een goede vervanger voor suiker is.

Wil je voortaan je eigen suikerklontjes uit de vensterbank plukken? Dat kan, in goed gesorteerde tuincentra en via het internet kan je een stevia plant kopen.

Waarom Eat2Gather?
W-EET-jes
In het nieuws
Klanten
Bedrijfsfilm Eat2Gather
Workshop kadobon
De Culinaire Expeditie