W-EET-jes
Elke maand vind je onder w-EET-jes de leukste nieuwtjes over eten.
 
Weet jij een w-EET-je waar Eat2Gather nog niks over geschreven heeft en wil je jouw culinaire kennis delen met anderen? 
 
Stuur je w-EET-je naar de redactie van Eat2Gather zodat jouw w-EET-je eventueel geplaats kan worden.
 
 
Met smakelijke groet,
 
Eat2Gather
 
 

w-EET-je of rabarber een fruitsoort is of een groente?

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rabarber is weliswaar verkrijgbaar tussen maart en augustus, maar veel mensen zullen rabarber toch associŽren met de zomer. Rabarber bevat veel vezels en vitamine C en maar weinig calorieŽn, zo'n 23 kilocalorieŽn per 100 gram. De wortels werden vroeger wel als medicijn gebruikt, omdat ze een laxerende werking hebben.

Ondanks het feit dat mensen rabarber meestal eten in toetjes en taarten is rabarber toch echt een groente. Omdat rabarber vaak als fruit verwerkt wordt met suiker denken veel mensen dat het een fruitsoort is.

De rabarberplant heeft grote, groene bladeren en lange, groenrode stengels. Alleen de bladstengels zijn eetbaar, de bladeren zijn zelfs behoorlijk giftig. In rabarber zit oxaalzuur, een stof die calcium aan zich bindt en in grote hoeveelheden giftig is. Het zorgt ook voor de zure smaak. De bladeren van rabarber bevatten zo veel oxaalzuur dat ze giftig zijn, eet deze dus nooit. De kleine hoeveelheid zuur in de stengels kan geen kwaad zo lang je geen kiloís rabarber eet. Na de langste dag, 21 juni, loopt het oxaalzuurgehalte in de stengels op. Na die dag kun je daarom beter geen rabarber meer oogsten uit je moestuin.

Oxaalzuur haalt een beetje calcium van je tanden, waardoor je tanden stroef aanvoelen als je rabarber hebt gegeten, net als bij spinazie. In je darmen maakt het oxaalzuur een onoplosbare verbinding met calcium, waardoor je minder calcium opneemt als je rabarber eet. Als je gevarieerd eet en genoeg calcium binnen krijgt, is dat echter geen probleem.

Waarom Eat2Gather?
W-EET-jes
In het nieuws
Klanten
Bedrijfsfilm Eat2Gather
Workshop kadobon
De Culinaire Expeditie