W-EET-jes
Elke maand vind je onder w-EET-jes de leukste nieuwtjes over eten.
 
Weet jij een w-EET-je waar Eat2Gather nog niks over geschreven heeft en wil je jouw culinaire kennis delen met anderen? 
 
Stuur je w-EET-je naar de redactie van Eat2Gather zodat jouw w-EET-je eventueel geplaats kan worden.
 
 
Met smakelijke groet,
 
Eat2Gather
 
 

 

 

 

 

 

 

 

w-EET-je wat de meest verkochte chocoladeletter is?

Naar schatting worden er in Nederland jaarlijks zoín 12 tot 14 miljoen chocoladeletters geproduceerd.
Het typisch Nederlandse gebruik om elkaar met Sinterklaas een chocoladeletter te geven dateert uit het einde van de 19de eeuw. Toch bestonden lekkere letters al veel langer. Op 16de en 17de eeuwse stillevens werden al koek- en banketletters afgebeeld.
Over de oorsprong van de chocoladeletter als sinterklaaslekkernij bestaan verschillende theorieŽn. Het meest waarschijnlijk is het dat het ontstaan is uit het gebruik om sinterklaascadeaus te bedekken met een laken met daarbovenop een van brooddeeg gemaakte voorletter van het kind. Toen chocolade ook betaalbaar werd voor de middenklasse maakte de broodletter plaats voor een chocolade variant en werd het laken ingewisseld voor fleurig pakpapier. In de jaren í50 was de J het meest in trek door de grote populariteit van o.a. de voornamen Jan, Johannes, Johanna en Jaap. Tegenwoordig is de meest populaire letter de M van moeder en mama. Een tweede reden voor de populariteit van de M wordt waarschijnlijk veroorzaakt door ordinaire hebzucht. De M lijkt immers groter dan de meeste andere letters, maar schijn bedriegt, alle letters hebben toch echt hetzelfde gewicht. Na de M, zijn de S en de P van Sint, Piet en papa het populairst. Zoín 60tot 70 procent van alle verkochte chocoladeletters is gemaakt van melk chocolade.

Lijkt het je leuk om zelf eens creatief bezig te zijn met chocolade?
Dan is een chocolade workshop waarin je zelf bonbons leert maken iets voor jou!
Chocolade workshops zijn te boeken vanaf 6 personen voor groepen en op 15 januari & 12 februari zijn er weer chocolade workshops op open inschrijving.

Waarom Eat2Gather?
W-EET-jes
In het nieuws
Klanten
Bedrijfsfilm Eat2Gather
Workshop kadobon