W-EET-jes
Elke maand vind je onder w-EET-jes de leukste nieuwtjes over eten.
 
Weet jij een w-EET-je waar Eat2Gather nog niks over geschreven heeft en wil je jouw culinaire kennis delen met anderen? 
 
Stuur je w-EET-je naar de redactie van Eat2Gather zodat jouw w-EET-je eventueel geplaats kan worden.
 
 
Met smakelijke groet,
 
Eat2Gather
 
 

w-EET-je waarom we marsepein eten met Sinterklaas?

  

 

 

 

 

 

 

 

‘Neemt een deel zoete, gepelde amandelen en meng het met één deel fijne suiker. Verwarm het geheel in rozenwater boven een zacht vuurtje tot de substantie niet meer kleeft; voeg nog een heel of half deel witte suiker toe en kneed het geheel goed door’.

Zo ontstond volgens een eeuwenoud recept marsepein. Marsepein lijkt qua smaak veel op amandelspijs, maar omdat er meer suiker in zit is het makkelijker in een leuke vorm te kneden. Van oudsher eten we marsepein tijdens groots gevierde feesten zoals bruiloften, Pasen en dus ook tijdens Sinterklaas. Dat had alles te maken met het feit dat suiker en amandelen schaarse en dure voedingsmiddelen waren en uit het Verre Oosten moesten komen. Kortom, een echt luxeproduct. Als het ons land eenmaal bereikt had, maakten bakkers er spectaculaire kunstwerken van. Varkentjes, herten, harten of fruit. In Nederland werd marsepein populair in de zeventiende eeuw. Sint-Nicolaas was toen, behalve kindervriend ook 'huwelijksmakelaar'. Hij stond bekend als beschermheilige van kinderen, ongehuwde vrouwen en geliefden. Ter gelegenheid van 6 december, zijn naamdag, konden jongens met een stuk marsepein een meisje hun liefde verklaren, vergelijkbaar met het sturen van een valentijnskaart nu.

Kwaliteit

In Europa moet marsepein minimaal 14% amandelolie bevatten. Ook mag ze niet meer dan 8,5% vocht bevatten. Meestal is ongeveer 5% vocht genoeg, afhankelijk van het vochtgehalte van de gebruikte geweekte pitten. De samenstelling van het product marsepein is niet beschermd waardoor er grote verschillen zijn in kwaliteit. In plaats van amandel wordt ook wel witte bonenmeel gebruikt voor het maken van marsepein, er wordt dan amandelessence aan toegevoegd. De verhouding amandelen en suiker kan enorm verschillen. Vaak wordt één deel amandelen gebruikt en drie delen suiker. De beste kwaliteit marsepein bestaat echter uit twee delen amandelen en drie delen suiker. Voor Lübecker Marzipan is de verhouding zelfs ten minste zeven delen amandelen en drie delen suiker.

Waarom Eat2Gather?
W-EET-jes
In het nieuws
Klanten
Bedrijfsfilm Eat2Gather
Workshop kadobon
De Culinaire Expeditie