W-EET-jes
Elke maand vind je onder w-EET-jes de leukste nieuwtjes over eten.
 
Weet jij een w-EET-je waar Eat2Gather nog niks over geschreven heeft en wil je jouw culinaire kennis delen met anderen? 
 
Stuur je w-EET-je naar de redactie van Eat2Gather zodat jouw w-EET-je eventueel geplaats kan worden.
 
 
Met smakelijke groet,
 
Eat2Gather
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

w-EET-je welke geneeskrachtige eigenschappen koriander bezit?

Koriander, (cilantro op zín Engels) met zín sterke zeepachtige smaak is zoín kruid waar je dol op bent of juist niet. Johannes van Dam beschreef de smaak zelfs als rubber of een schimmelige oude koffer?! Ondanks zijn karakteristieke smaak is koriander toch het meest gebruikte groene keukenkruid ter wereld

Wist je dat je alle delen van de korianderplant kunt gebruiken?
De groene blaadjes worden veelal gebruikt in koude bereidingen en als smaakvolle en kleurrijke finishing touch over gerechten. De blaadjes kan je beter niet koken, want dan verliezen ze hun kleur en smaak. De steeltjes daarentegen kan je wel eventjes meekoken, zodat ze hun smaak afgeven aan het gerecht. Naast het korianderblad worden ook de gedroogde zaadjes van de korianderplant gebruikt. Eenmaal gemalen is het korianderpoeder beter bekend onder zijn Indonesische/Maleisische naam: ketoembar.

Zowel korianderblad als ketoembar zijn een belangrijke smaakmaker in de Aziatische- (Indiase curryís en Indonesische rijsttafel) en Zuid-Amerikaanse keuken (salsaís). Koriander en ketoembar zijn ook onmisbaar in de kruidige aromatische gerechten uit het Midden-Oosten en het noorden van Afrika.
Met uitzondering van Portugal, waar koriander veel gebruikt wordt in gerechten als piri-piri, was koriander tot een paar decennia geleden nog niet erg populair in het Westen. Wat maar weinig mensen weten is dat korianderzaad wel van oudsher wordt gebruikt bij het brouwen van donkere bieren.
In Thailand, Birma en China wordt naast de andere delen van de plant ook de wortel veel gebruikt. De witte wortel wordt daar met name gebruikt voor het maken van aromatische curry pastaís.

Naast een veelzijdige smaakmaker wordt koriander ook gezien als een geneeskrachtig kruid. In de kruidengeneeskunde is de algemene opvatting dat de blaadjes en zaadjes in principe dezelfde geneeskrachtige werking hebben, alleen dat de blaadjes iets sterker werken. In IndonesiŽ wordt ketoembar gebruikt als middel tegen hoofdpijn en maagproblemen en zou het gebruik ervan de spijsvertering bevorderen. In Iran wordt korianderblad traditioneel voorgeschreven tegen angstaanvallen en slapeloosheid.
Omdat er cineool en linolzuur in koriander zit is het een natuurlijk diurethica, wat zoveel betekent als dat het zwellingen tegen gaat. Daarnaast zorgen deze stoffen er ook voor dat het gifstoffen, bijvoorbeeld veroorzaakt door reumatische ontstekingen, sneller kan afvoeren uit het lichaam. Het genezende effect van koriander op reuma, artritis en vochtopeenhopingen heeft weer direct te maken met het feit dat koriander de werking van de nieren versterkt. Als laatste werkt koriander ook als een natuurlijk antibioticum doordat het rijk is aan fytonutriŽnten die bewezen effectief zijn tegen o.a. de salmonella bacterie.

Zou je wel meer willen weten over kruiden en je kruidenrepertoire op culinair gebied wat willen uitbreiden? Denk dan eens aan een kruidenworkshop. Deze leerzame, maar vooral ook lekkere workshop is te boeken vanaf 10 personen.

Waarom Eat2Gather?
W-EET-jes
In het nieuws
Klanten
Bedrijfsfilm Eat2Gather
Workshop kadobon
De Culinaire Expeditie