W-EET-jes
Elke maand vind je onder w-EET-jes de leukste nieuwtjes over eten.
 
Weet jij een w-EET-je waar Eat2Gather nog niks over geschreven heeft en wil je jouw culinaire kennis delen met anderen? 
 
Stuur je w-EET-je naar de redactie van Eat2Gather zodat jouw w-EET-je eventueel geplaats kan worden.
 
 
Met smakelijke groet,
 
Eat2Gather
 
 

w-EET-je waaraan het Franse stokbrood zijn naam ontleent? 

 

 

 

 

 

 

Dagelijks gaan er in Frankrijk zo'n 25 miljoen stokbroden over de toonbank, ongeveer een half brood per persoon. Het standaardgewicht van een Franse baguette is 250 gram. Stokbrood wordt snel oud en harden dus is het belangrijk om deze zo vers mogelijk te eten. Om die reden worden stokbroden in Frankrijk de hele dag door gebakken. Het stokbrood werd in de 19e eeuw voor het eerst geïntroduceerd. De bereidingswijze van dit brood komt echter uit Oostenrijk en daarom wordt de baguette door Franse bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd..

Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette (lett. "stokje"). Het zou logisch zijn als het stokbrood zijn naam zou ontlenen aan het lange, dunne uiterlijk, maar toch is dit waarschijnlijk niet zo. Het verhaal gaat dat dit brood ooit gebakken werd door een lange sliert deeg om een stok te draaien en boven een vuur te bakken. Met inkepingen in het brood wordt nog gerefereerd aan het toenmalige uiterlijk.

De Franse bakker verkoopt meerdere varianten op het stokbrood, waaronder een petit pain (een kort formaat stokbrood) en een flûte (fluit, een dubbelbrede en -zware variant). De 'flûte' heet in sommige streken gewoon een 'pain' (brood). Een petit pain heet in BelgiŽ en Nederland een pistolet.

Waarom Eat2Gather?
W-EET-jes
In het nieuws
Klanten
Bedrijfsfilm Eat2Gather
Workshop kadobon
De Culinaire Expeditie