W-EET-jes
Elke maand vind je onder w-EET-jes de leukste nieuwtjes over eten.
 
Weet jij een w-EET-je waar Eat2Gather nog niks over geschreven heeft en wil je jouw culinaire kennis delen met anderen? 
 
Stuur je w-EET-je naar de redactie van Eat2Gather zodat jouw w-EET-je eventueel geplaats kan worden.
 
 
Met smakelijke groet,
 
Eat2Gather
 
 

w-EET-je hoe je erachter komt of een ananas rijp is?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ananas is een grote samengestelde vrucht die ontstaat uit het samengroeien van vele kleine individuele besjes. Een ananas kan wel 30 cm lang en meer dan 4 kg zwaar worden.

Ananassen groeien niet aan bomen, maar laag op de grond als een individuele plant.
Eigenlijk groeit een ananas op vergelijkbare wijze als ons eigen oer-Hollandse spruitje.
Eerst groeien de verschillende besjes aan een lange stengel die, nadat de besjes aan elkaar zijn gegroeid, het harde binnenste van de ananas vormt.

Ananassen houden van warmte en groeien alleen in tropische streken. De huidige wereldproductie wordt gedomineerd door Zuidoost-AziŽ, met name Thailand en de Filippijnen. De natuurlijke bestuiver van de ananas is de kolibrie. Een ananas kan ook handmatig bestoven worden, zoals door een gebrek aan kolibriís op het eiland Hawaii gebeurd. 

 

 

 

 

 

 

 

Ananassen zijn niet alleen heel lekker, maar ook nog eens rijk aan verschillende belangrijke vitaminen en mineralen zoals: bètacaroteen, vitamine E, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium. Door het eten van slechts 110 gram ananas kom je al aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C.

Nadat een ananas geoogst is rijpt hij, door het gebrek aan zetmeel, nauwelijks meer door. Om die reden wordt de ananas altijd rijp geplukt en is hij daarna slechts beperkt houdbaar. Te vroeg geoogste vruchten hebben veel zuur en nauwelijks aroma, terwijl het vruchtvlees van overrijpe vruchten glazig tot bruinachtig wordt en naar gist kan ruiken. Dat is ook gelijk de reden dat verse ananassen altijd relatief snel per vliegtuig vervoerd moeten worden om op tijd bij de consument te zijn.
Om de houdbaarheid van de ananas te verlengen wordt deze op grote schaal ingeblikt. Het belangrijkste nadeel hiervan is dat de ananas door dit proces veel van zijn vitamines verliest.

Hoe weet je of een ananas rijp is?

∑ De middelste bladeren bovenop zijn makkelijk los te trekken.
∑ Een sterke zoete ananasgeur
∑ Stevig, veerkrachtig vruchtvlees.
∑ De ananas heeft glanzende "ogen".


Wist je dat je de bovenkant van de ananas, kan planten en dat deze weer uit kan groeien tot een nieuwe ananasplant? De kans dat dit ook in Nederland gaat lukken is door ons koude klimaat gering, maar als je de ananas op een warme zonnige plek zet maak je misschien wel een kans.

Waarom Eat2Gather?
W-EET-jes
In het nieuws
Klanten
Bedrijfsfilm Eat2Gather
Workshop kadobon
De Culinaire Expeditie