W-EET-jes
Elke maand vind je onder w-EET-jes de leukste nieuwtjes over eten.
 
Weet jij een w-EET-je waar Eat2Gather nog niks over geschreven heeft en wil je jouw culinaire kennis delen met anderen? 
 
Stuur je w-EET-je naar de redactie van Eat2Gather zodat jouw w-EET-je eventueel geplaats kan worden.
 
 
Met smakelijke groet,
 
Eat2Gather
 
 

w-EET-je wat het verschil is tussen rozijnen en krenten?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozijnen en krenten zijn beide gedroogde druiven. Van oudsher worden druiven gedroogd om ze langer houdbaar te maken, maar ze zijn natuurlijk ook gewoon heel erg lekker om te verwerken in gerechten of om af en toe een handje van te snoepen. Het verschil tussen de twee zit ‘m in de smaak, het uiterlijk en de gebruikte druivensoort.

De Rozijn
De rozijn wordt gemaakt van verschillende grote druivensoorten, vooral afkomstig uit Middellandse-Zeegebied, het Midden-Oosten, Zuid-Spanje, Australië en Californië. De meest gebruikte druif voor rozijnen is de Sultana. De druiven worden vaak behandeld met een oplossing van kaliumcarbonaat en met zwaveldioxide waardoor ze langer houdbaar zijn en er beter uit zien. Door de chemische behandeling blijven de rozijnen licht van kleur.

De Krent
Krenten worden gemaakt van het druivenras ’Raisin de Korinthe’, dat afkomstig is uit Korinthe in Griekenland. Dit ras geeft kleine pitloze donkerblauwe druiven. Het Franse woord voor ‘krent’ is dan ook ‘Raisin de Corinthe’. De druivensoort wordt ook verbouwd in Californië en Australië. De kleur van de krent varieert van bruinachtig tot diep donkerblauw. Hoe donkerder de kleur des te zoeter de krent is.

Verschil
Het verschil in krenten en rozijnen zit hem dus vooral in de smaak en het uiterlijk. De krent is zuurder (met toch een suikergehalte van 60 procent) en droger van smaak dan de rozijn (met een suikergehalte van 64 procent).

Leuk om te weten
Men denkt vaak dat gele rozijnen van witte druiven komen en blauwe rozijnen van blauwe druiven. Dat is een misverstand. De kleur hangt af van de manier waarop ze gedroogd zijn en de duur van de droging. Druiven kunnen op verschillende manieren gedroogd worden. Dit kan in de zon en duurt afhankelijk van het klimaat 10 tot 14 dagen. Bij gebrek aan mooi weer kunnen druiven ook kunstmatig gedroogd worden in speciale droogtunnels.

Waarom Eat2Gather?
W-EET-jes
In het nieuws
Klanten
Bedrijfsfilm Eat2Gather
Workshop kadobon
De Culinaire Expeditie