W-EET-jes
Elke maand vind je onder w-EET-jes de leukste nieuwtjes over eten.
 
Weet jij een w-EET-je waar Eat2Gather nog niks over geschreven heeft en wil je jouw culinaire kennis delen met anderen? 
 
Stuur je w-EET-je naar de redactie van Eat2Gather zodat jouw w-EET-je eventueel geplaats kan worden.
 
 
Met smakelijke groet,
 
Eat2Gather
 
 

w-EET-je waar het woord ontbijten vandaan komt?

 


 

 

 

 

 

In de Nederlandse taal duidt ont- een begin van een handeling aan (bijvoorbeeld: ontwaken, ontdooien, ontbranden). In een beperkt aantal werkwoorden duidt het voorvoegsel ont- aan dat de handeling (het werkwoord gevolgd door ont-) gaat beginnen.

Ontbijten is dus: beginnen te bijten, even ergens van proeven, ergens een hapje van nemen.

In andere landen kennen ze soortgelijke woorden voor het ontbijt. Het Engelse ‘breakfast’ betekent letterlijk het doorbreken van het vasten (break the fast). Het Duitse ‘Frühstück’ maakt duidelijk dat er al vroeg een stuk(je) gegeten wordt. Het Portugese ‘café da manhã’ combineert het koffiedrinken met de kleine ochtendmaaltijd.

Vroeger werd met het woord ontbijt een lichte maaltijd aangeduid die niet beperkt was tot de maaltijd die men nuttigt na het opstaan. Vandaar dat wat wij nu de lunch noemen, vroeger het 'tweede ontbijt' heette. Zo spreken de Fransen van: le petit déjeuner en le déjeuner. Nog tot diep in de 19e eeuw was de term tweede ontbijt in zwang. Men vindt het woord bijvoorbeeld telkens in de romans van Van Lennep. vandaag de dag is de betekenis van ontbijt uitsluitend beperkt tot de ochtendmaaltijd.

Waarom Eat2Gather?
W-EET-jes
In het nieuws
Klanten
Bedrijfsfilm Eat2Gather
Workshop kadobon
De Culinaire Expeditie